Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

Jag tror inte jag törs

Näe, inte den här sommaren. Börjar jag prata med maken om att det ska läggas sten också tror jag han säger upp sig. Det är ju det med alla hurtiga projekt. De kräver att det är fler som härjar runt. Jag sliter inte alls så ont. En hel del sliter maken och till fasadjobbet var det anlitat professionella. Så hurtig är jag inte alls. Jag har målat en hel del det har jag. Mest för att maken, kraken är så galet höjdrädd och för att det är ett jobb som passar mitt psyke. Avgränsade ytor men ändå rejält och bra. Egentligen är det konstigare att man ids laga mat nästan varje dag, att man dammsuger lite nu och då, att tvätten så småningom hamnar ren igen i skåp och lådor. Det där dagliga gnetandet, det är slitsamt.

Vi är himla olika maken och jag i hur vi gör saker. Han är den av oss som har det större tålamodet med evighetsstök. Han slutar nästan aldrig att vandra runt och plocka med saker. Han är den här vingårdens outröttlige arbetare, för att vara lite biblisk. (Märkligt så mycket bibliskt som fastnat hos mig trots att jag aldrig ens konfirmerat mig.) Han ger sig aldrig men blir heller aldrig klar. Han kan börja en lördag med att plocka ur diskmaskinen, hitta vinglas i den hamna vid skänken där de ska bo, se ett papper där som leder till övervåningen, där hittar han i allmänhet något som borde vara någon annanstans, låt oss säga förrådet, på vägen dit ser han att gräsmattan måste klippas, vilket leder till att han även vattnar komposten… Typ så, sättet att jobba som brukar sägas vara kvinnligt. Han gör inte gärna kväll och helg, han kan vara trögstartad där på lördagsmorgonen och få DN att räcka länge.

Jag är mer av eller på. Antingen gör jag ingenting. Sitter vid datorn eller läser eller så. När jag drar igång gör jag det effektivt. Jag är rask och rationell, i alla fall relativt sätt. Har jag dessutom någon typ av beting eller givet att jobba mot blir jag ryslig. Att måla fasaden och hinna innan solen hann runt så att färgen inte skulle koka på väggen. I sådana jobb finns det få som klår mig. Jag blir som en målsökande robot. Att gräva upp en rabatt och sätta nytt, förutom att jorden på sina ställen är så hård att maken måste hjälpa, där klår få mig. Från tanke till handling, fort och effektivt. Fem minuters ogräsrens i en färdig odling, hu så trist. Boooring, säger jag och kan gruva i dagar.

Vi är olika maken och jag. I den bästa av världar skulle vi kunna lära av varandra. Jag kunde lära mig tålamod och uthållighet även med sådant som aldrig blir klart och han skulle kunna lära sig att begränsa sig och göra kväll. Säga till sig att nu har jag gjort klart för i dag nu sätter jag mig och njuter av det färdiga arbetet och är nöjd med hur duktig jag varit.

För det vill jag nämligen att han gör. Då på kvällen ska han nämligen kura med mig tycker jag. Så att jag kan få vila i hans halsgrop, kuttra och prata strunt och viktigheter. Har man så viktiga arbetsuppgifter duger det inte att ”jag ska bara” ett varv till. Hustrukutter är viktiga grejjer!

7 kommentarer

 1. Miss Upsey Daisy

  Hustrukutter är smörjmedlet i äktenskapet. Får inte snålas med.

 2. Haha, nu måste vi försöka hitta rätt smörjmedel så vi får igång kuttrasjuet … får ta en allvarlig funderare på detta 🙂

  • Det kan jag fixa, det är mest att få honom att sluta med ”jag ska bara” innan jag somnat.

 3. Att få krypa intill och mysa runt en stund varje dag, det är..ja det är viktiga saker! Helt nödvändiga. ”Jag ska bara”…äh, fäll honom! Eller bara vicka på rumpan…hm, nja, ni har varit gifta ett tag så…den där ”blicken” borde få honom att stanna till 😉

 4. Hustrukutter är verkligen viktiga grejer. Det finns inget härligare efter en hård dag i solen. 🙂

 5. Mia

  Är det sådant som kallas att man kompletterar varandra!?

  Huvudsaken är att ni trivs med varandra och kan överse med varandras olater, för det har vi alla.

 6. Sådana där oändlighetsstädningar betackar jag mig för, jag vill se resultat omgående, oavsett var bråtet landar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: