Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

Äppelchutney

Recptet hittade jag på nätet. Allt om mats Monica Ahlberg men sen kunde jag inte låta bli att ändra lite. Så här gjorde jag:

ÄPPELCHUTNEY MED MYNTA
 (fast min blev med chili och kanel)
1 kg gärna lite omogna äpplen

1 kg gul lök

1/2 kg gröna tomater, (går bra med röda också men helst gröna)

3-4 dl russin

4 dl äppelcidervinäger

1 kg strösocker
 (jag hade ett halv kilo muscovadosocker, ljust och slängde ner det i stället tillsammans med fem dl strösocker)
2 msk hela senapsfrön

1 msk salt

1 tsk mald vitpeppar
3 dl blad av grönmynta eller 1 dl blad av pepparmynta
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Skala och grovhacka löken.
Skär tomaterna i bitar. Koka allt utom myntan sakta i en tjockbottnad gryta i 1 1/2-2 timmar. Första halvtimmen med lock och sedan utan lock. Rör om då och då.
När en halv timme återstår, lägg ner finstrimlade myntablad, inga stjälkar.
Ös upp chutneyn på väl rengjorda heta burkar och förslut.

Jag slängde i en kanelstång från början och två milda chilifrukter i stället för mynta.

Hiskeligt gott med lite brie, maken ville gärna ha ett glas portvin till och det fick han. Jag gissar att han kommer att vara lättnattad.

Annonser

16 kommentarer

  1. Så gott, men så vemodigt!
    Skördetiden förebådar mörker och kyla, men utan den så hade vi svårt att få tag på svenska grönsaker. Moment 22!
    Ha det gott!

  2. ÅH vad smarrigt , som godis men ändå inte 🙂

  3. Så där bra är inte jag, så jag avstår från att testa. Det beror delvis på att jag inte vet vad det är du gjort 😀

  4. Jag beundrar människor som odlar och strävar på med sådd, rensning, vatttning, skörd och så tillagning.

    Jag försökte de första åren här i vår trädgård men jorden är en seg obotlig lera så jag tappade snart sugen. Det var egentligen bara ogräset som trivdes och det hjälpte inte att jag blandade med sand och mull vartenda år, det var lika segt igen året därpå. Det lilla som jag till slut skördade blev sammantaget väldigt dyrt och mödosamt att producera.

    Vad äter Du äppelchutney till? Fläskkött? Skinka?

    • Det vet jag inte än men till lite brieost var den helt suverän i går kväll. Annars tänker jag mig nog det. Lite menlösare köttmat, och indiskinspirerat.

  5. Jag är imponerad över att du står och gör sådant här! Härligt gott med hemmagjort!

  6. Jag gillar ju inte det som är sött och nu inser jag att jag går miste om en massa gott … jag är ju en rikig saltoholic …
    Gomorron

    • Jag är vansinnigt förtjust i smakbrytningar. Det här blev sött, syrligt och med en viss hetta.

  7. Det låter väldigt gott! Jag har blivit erbjuden fallfrukt men då är den kanske för mogen…

    • Testa kan man alltid. Jag vet inte men jag kände helt klart att det blev roligare än äppelmos.

  8. Lika mycket lök som äpplen? Me like…
    🙂

  9. Me like också! Ska kopiera receptet och spara i datorn, för jag har överraskat förr… Tycker framför allt att det är roligt att ge bort fina hemmagjorda burkar. Gjorde sylt av hallon/röda vinbär och några burkar ska få finna sina ägare. .

  10. Chutney är gott. Mangochutney till köttgryta gillar jag, men äppelchutney fungerar säkert lika bra.

  11. Åh så tokigt gott. Varför ska jag vara så orkeslös? Orkar inte göra… bara läskas här inne hos dig 🙂
    Kram.

  12. Gott, gott, gott!

Trackbackar

  1. 2010 in review | Frunatmaken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: