Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

Husmoderlig

Efter ett Facebooktips från Lillemans svärmor, har jag nämnt det att han har haft tur eller skicklighet med sig i valet av partner och svärfamilj?, har jag kommit på att jag ska försöka göra äppelchutney. Nu ska jag ta en tur på affären och köpa lite kryddor, äppelcidervinäger och lök. Koka äppelmos till svärfar borde jag också göra. En burk till oss kanske också. Här går det en burk till julskinkan som ska ätas med äppelmos OCH senap, allt annat är fel. Vi behöver inte ha stora julgrälet redan nu men jag tyckte ändå att det förtjänade att påpekas.

Tur eller skicklighet jag vet inte men jag tycker om mina ”svärbarn”. Ibland funderar man på det. Svärmorsproblematiken är ju en vedertagen problematik. Tänk om jag gillar dem och de tycker att jag är jättejobbig? Det kan jag fundera på men inte så ofta alls, jag tror att jag borde känna om det var spänt. Mer ofta tänker jag på vad det kan vara som gör skillnaden. Handlar det om att låta vuxna barn vara vuxna, handlar det om personkemi, handlar det om att som svärmor ha ett eget liv och alltså inte så stort intresse av att leva sina barns? Eller tänk om det är så att allt ställs på ända när man får barnbarn. Å andra sidan, på lunchen pratade maken om jag lite om att leva i nuet och om kärlek. Bekante I-or kom på tal, han som första semesterdagen gruvar för att semestern har ett slut, han som börjar gruva redan på våren för att hösten kommer. Det reder sig nog, jag har kloka barn som skaffat kloka partners, jag försöker koka äppelchutney istället för att gruva för konflikter som rimligen inte kan uppstå de närmaste månaderna.

9 kommentarer

 1. Tyvärr är det ju barnen själva som väljer partners och inte så mycket man kan göra åt det! Och oroa dig inte inför barnbarns skaffandet, bara låt dem uppfostra barnen på sitt sätt så. 🙂

 2. Jag har svårt att tänka mig att de barn man uppfostrat med kärlek att bli det bästa de kan bli skulle göra sådana partnersval att hela relationen gick i konken. På något vis vill jag tro att de är präglade av de värderingar man försökt ge dem.

  Att det sen inte alls är så här i verkligheten för många, det vet jag, men jag kan ju inte låta bli att undra vad som då har orsakat det. Vad heter det…rebellion… uppror mot päronen!?!

  • Man vill ju tro det, men samtidigt finns det ju saker man inte rått på. Dåligt självförtroende för utseende är ett exempel jag lätt kommer på. Jag vet ju att mina ungar är makalöst vackra och ändå tvivlar de ibland, fast jag, som alltid har rätt ;), sagt det åt dem så många gånger.

 3. Jag har haft oturen att mina döttrar valt fel, som tur är så har det löst sig av sig självt, och tjejerna har kommit på att det var fel.

 4. Mysigt med lite husliga projekt så här på (usch jag ryser när jag säger det) kanten till höst. Hrm, det är väl så att ett mammahjärta alltid är blödande?

 5. Jag är övertygad om att det är personkemin det handlar om. Den är ju så viktig, och man får ju inte välja sin släkt oavsett om den är original eller ingift.
  🙂

 6. Annika

  Du har så kloka och vackra barn SÅÅ (det har jag med), senap och äppelmos är rätt. Min man har också rätt när han säger åt mig när jag oroas inför saker och ting att det värsta scenariot kommer med största sannolikhet aldrig att inträffa (apropå kommande eventuella konflikter).

  Det där med att vara svärmor är ju inte helt lätt hur man ska förhålla sig till. Minns att jag tyckt att min egen svärmor varit så rädd att lägga sig i och ställa till besvär att hon nästan varit för diskret. Familjekänsla och sammanhållning skapas ju av samvaro i olika former, inte bara fest och högtider.

 7. Intressant det där med personkemin i nära konstellationer. Då jag haft en så otrolig tur med mina barns respektive, så har inte haft anledning att fundera så mycket. Jag verkligen älskar dem som om vore det mina egna barn. Tror att de gillar mig också… 🙂

 8. Mia

  Du resonerar så klokt, tycker jag. Varför ta ut problem i förväg, problem som du inte ens vet om de någonsin kommer! Gillar du dina svärbarn så är det förmodligen ömsesidigt. Sedan tror jag mycket på det här med att den ”äldre” generationen har ett eget liv och inte försöker leva sitt liv genom barn och barnbarn är en viktig ingrediens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: