Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

Morgon igen

Skörden kompletterades med lite rödlök och fick åka en stund i ugnen med lite salt, peppar, timjan, olivolja och en aning honung. Morötterna är nämligen av de tråkiga slaget så hemodlade de är. De saknar den där sötman som jag vet att hemodlade morötter ska ha. Å andra sidan har jag aldrig fått till så stora morötter. Förr om åren när jag testat morotsodling har de blivit mer som tandpetare fast utan en tandpetares styrsel. Kanske kan man beskriva det som tandtråd? I en del av potatisarna har det bott små maskar. Det har jag heller aldrig träffat på förut. Sist jag odlade potatis gjordes det i sista odlingszonen innan kalfjället typ. Där var det banne mig inga kryp som åt potatis. Mindre blev de visserligen men galet goda. De här smakar mer bara som potatis. Lite besviken är jag trots att skörden blev stor. Odlar man ändå bara i små odlingslådor är det inte för att man ska ha till vintern utan för att man vill få några extra goda måltider. Med tanke på kilopriset på rotfrukter i affären så är det knappast heller som det lönar sig ekonomiskt ens om man värderar den egna arbetstiden synnerligen lågt. Nästa år ska där ner annan sorts morötter, lök, och vitlök. De senare för att hålla alla ”kusar” borta. Söta grannen har visst lite pallkragar hon inte vill ha så jag tror landet ska utökas.

Frågan är lite vad som ska odlas nästa sommar och hur. Tomaterna är på gång. De smakar gott de få som hunnit rodna. De stackarna har farit lite illa av fasadrenoveringen. Krukorna har kånkats runt och de ser lite mer hängande ut än vad som var tänkt. Jag törs inte bråka med dem om det. Squash har det blivit några också, de smakar också mest som köpedito eller så är det det att jag tycker det är en rätt meningslös grönsak som färgar mitt omdöme. Min lilla rabarberplanta är verkligen liten. Där i odlingen granne med kalfjället, där var rabarbern som ett stort antal paraplyer, här är bladen mer som en handflata. Vad är de för skämt? Kan det vara som de inte vill ha omsorg. Lille Rabarb har fått både kobajs och vatten, kan det vara det som är felet. Där i sista odlingszon fick de lite gödning ett år minns jag och då blev det djungel men alla åren dessförinnan gav de snällt stora skördar också utan sådant trams som omvårdnad. Jo, så är där ju pumpan. Annes idé om pumpa från på kompostjord. Fem skulle det blivit men en stackare kom i kläm när en installation revs, inte det gamla växthuset men dock en liten koja som skulle blivit rök men aldrig blev det innan den saggat ihop.

Frågan är som vad ska jag odla nästa sommar om vi bor här då? Vad är liksom godast för besväret. I vilka grönsaker är smakskillnaden som störst mellan eget och köpe? Hörde jag någon som undrar vad jag menar med om vi bor här då? Maken och jag tittar igen så smått på hus utanför den lilla staden med ordentligare trädgård. Inte riktigt på allvar kanske men ändå. Det verkar som om vovven tänker bo här rätt mycket och det vore så skönt att ha en rejäl trädgård med ett ordentligt staket. Jag vill kunna ha honom lufsande med när jag stökar i trädgårdslandet eller när vi fikar ute. Bunden i ett träd är inte det samma och lös utan staket bland andra människor och hundar inte heller. Jag vet ju att han är godhjärtad som få men det är ju inte säkert att den han vill hälsa på förstår det.

13 kommentarer

 1. Nog blir man besviken om inte ens egen odlade varor blir bra.
  Hoppas rosorna inte övertar all plats … du måste väl ha så du kan ”odlingstesta” ju!
  🙂

 2. Gun

  Våra gurkor är mycket godare än köpe i all fall. Så odla gurka du.:)

  • Det är dessutom vovvens älsklings grönsak. Han kan fjanta en del för att få lite gurka.

 3. Jasså.

  Du låter hård i din bedömning av de hemmaodlade produkterna.

  Jaja.

  Det finns en anledning till att vi odlar…. ingenting… och den anledningen är inte BARA tidsbrist. Men kommer vi till skott bara så nog ska det bli potatis, pumpor, lök, sockerärter.

  Eller så ska det inte när jag nu precis kom att tänka på alla mördarsniglar vi har i trädgården…

 4. Så gott med hemodlat. Pappa är så bra på det så jag går dit för att skörda..:-). Blev lite sugen på rostade grönsaker i ugn nu, det får nog bli kvällens middag med en köttbit till .
  Vist är det skönt när vovve kan springa lös när man ändå är ute i sin trädgård.
  🙂

 5. Annika

  Sallad i alla varianter förstås, det vill jag alltid ha. Visserligen gillar sniglarna det lika mycket som jag, men i pallkragar går det bättre. Den enda grönsak jag absolut skulle ha i år var bondbönor som jag älskar. Det blev dock aldrig tid att sätta ner fröna… Lök, persilja, koriander, timjan o sallad är tacksamma grejer. Sen kan man ha lite ärter att gå och mumsa på, tror det är svårt att misslyckas med dem.

  Det där med att lök och vitlök skulle mota bort kusar från morötterna tror jag är en skröna, jag har alltid lyckats fånga morotsflugelarver med mina morötter ändå. Såduk är ju inge fint, men kanske praktiskt.
  Det godaste hemodlade jag vet är solmogna tomater, har dock inga. Eller nyupptagna rödbetor, kokta, med smör och salt, mmmm.

  Om man har hund är det väl skönt om det är praktiskt ordnat med staket runt tomten.

  • Morötterna klarade sig helt utan kryp och kusar. Det enda som gjorde det. Ärtor hade funkat tror jag om inte söte maken tagit fel och satt luktärtor istället för sockerdito. Eller snarare satt frön och sen lurat mig att tro att luktärtorna skulle bli sockerärtor. Det är annars himla gott. Nu tror jag att jag vet att Annika är den Annika och då kan jag säga att gurkört ska banne mig provas efter den vackra salladen hos er.

 6. Det där med hemodlat är inte så lätt. Har samma erfarenhet av morötter och har helt slutat med dem. Något som jag tycker både betalar sig och fungerar är olika örtkryddor. Det är så smidigt att ha dem hemma och sedan kan man torka resten på hösten.

  Under fina somarar är tomater bra, men så är det inte varje år.

 7. annieverse

  Åh, skörden såg så läcker ut på bilden, och jag kan bara tänka mig hur gott det ugnsrostade smakade!
  Hrmmm, undrar om jag ska gräva upp en snutt av den stora gräsmattan som väntar på mig i Shanghai och börja odla lite rotfrukter?!?! (Är inte säker på att hyresvärden kommer att vara odelat lycklig, dock…)

 8. Rent ekonomiskt har svårt att egenodlat är någon vinst. Däremot hoppas man ju på att smaken ska kompensera för detta – tydligen blev så inte fallet för dig i år…. Beklagar. 😉

 9. Jag la ner odlandet efter ett antal år i huset. Det kändes liksom inte värt besväret. När det var skördetid för pottisen så kostade den väl 50 öre kilot på ICA och var i en mycket bekvämare plockhöjd.

  Fast egen skörd är alltid härligt ändå – om man ids!
  🙂

 10. Mia

  Egetodlat brukar ju vara uppskattat, synd det inte blev som du hade tänkt dig. Men jag kan inte låta bli att dra på munnen när jag ser att du redan planerar nästa års odling! Det gäller att ha det välplanerat.

  • Men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig, många gånger om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: