Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

Hur går det med lydnaden då?

Själva det som kursen går ut på att han ska lära sig det är inga problem. Problemet att han varvar upp och spänner sig för andra hundar kvarstår. Mitt i passet igår gick det kalas men sen var både maken och hunden så trötta att allt blev svårt. Läxan kanske är att sluta före de övriga. De vars vovvar är lugnare i situationen orkar längre. Vovven han är så på helspänn att han inte orkar ett helt pass med så många andra att titta på.

Jag satt på bänken i går med. Lite är det nog slöhet och lite det att jag tycker att jag fixar hundmötena i vardagen riktigt bra sen jag fick hjälp på klubben. I går kom karlen som hjälpte oss första gången förbi och vi slog oss i slang. Han visade en yngling hur man sätter ner en hund och förklarade varför man inte trycker på hundens rumpa. Klart, redigt och pedagogiskt men kanske inte så smidigt. Jäklar va sur ynglingen var över att blivit ”tillrättavisad”. Jag blev riktigt häpen. En man i fyrtio-femtioårsåldern som alltid haft hund, yrkesarbetat med hund, brukshundsklubbsintruktör vs yngling på tjugo-tjugofem med sin första hund. Visst, mannen var kanske inte det smidigaste i sitt sätt att vara. Mer tydlig än diplomatisk. Jag gillade det när vi fick hjälp. Redigt och klart. Visserligen insåg jag att han inte tänkte så höga tankar om oss när vi bad om hjälp och hans första replik var ”Det är ju en risk med att skaffa sig en rottis, man kan få en rottis och ingen collie”. Jag har en del mer att grunna på i ärendet. För som sagt ynglingen var riktigt, riktigt stött och jag var närmaste euforisk efter att jag fått hjälp av mannen i fråga. Genus, ålder, självkänsla eller bara olika personligheter? Ut med vovven i regnet och fundera på saken.

17 kommentarer

 1. ullebengtsson

  Sånt där är otroligt intressant. Varför uppfattar olika människor samma situation på så olika sätt? Genus är nog ingen dum förklaring.

 2. Är det det där med personkemi i alla fall, tro! Och hundkurs är mycket speciellt, det har vi varit på några gånger i livet……det är alltid speciellt, det handlar ju om hunden och inte en själv, egentligen, lite knepig situation med tredja part!
  Kram

 3. Så trevligt att just du tittade in på min blogg!
  Hundar har jag haft i nästan hela mitt liv så en viss erfarenhet finns….
  Hoppas att du kan följa Fi i kommunen.
  Lite jämlighet både här o där är nog inte fel!

  Kramen från frua i Västanbäck

 4. Gozzi och jag har varit på hundkurser som både försämrat och förbättrat. Men tråkigt när ens jobb man lagt ner blir spolierat pga av dåligt vetande instruktörer. Men det är jäkligt kul att träna hund med människor som vet vad det kan och om hur olika raser fungerar.
  Kämpa på, envishet och trägen vinner! Hundlivet är kul!
  Kram

 5. Själv tackar jag och tar emot av den hjälp man kan få. Men jag vet att en del blir förolämpade och nästan lite kränktaa. Kanske handlar det om hur man säger vissa saker!

 6. Hm…hundar och andras barn ska man akta sig för att klaga på 😀
  Goda råd…nja, det kan lätt slå slint åt andra hållet.

 7. Bad ynglingen om hjälp eller fick han dem bara?

  • Han bad inte om hjälp, det kan vara en förklaring, men å andra sidan var det inte hans hund heller.

 8. Vad är det för problem som ni har haft med vovven? Blir han alldeles till sig när han träffar andra eller?

  • Japp, han gör utfall och vrålar och skäller. Han gör egentligen inget av det. Han bröstar sig och gör sig farlig efter att han flera gånger haft oturen att bli attackerad och biten.

 9. Vår lilla Bettan skulle behöva gå lite lydnadskurs, jaa hon håller sig på tomten så det är bra, men kom hit är inget hon vill fatta speciellt snabbt.

  BS Oj vad jag saknar det, allt det lättsamma umgänget man hade hemma ! Tydligen kan man inte få allt samtidigt, nu har jag min man och då hade jag vännerna.

  Ha en fortsatt bra dag !

  Kram

 10. Det jag alltid tänkt på i mitt jobb är att det inte alltid är viktigast vad som sägs, utan hur det görs… Det gäller att ha den rätta tajmingen, dvs äga förmågan att läsa andra.

  Minns när jag gick på dressyr med min dalmatiner. Han var riktigt duktig, men gladast blev han vid ”hopp och lek”.

 11. men bra med hundkurser etc man lär sej så mycket! Inte bara hunden

 12. jag har gått på många hundkurser med mina vovvar, när det fungerar som det ska är det riktigt bra
  kramar

 13. Jag skulle tacksamt ha tagit emot hjälp om jag behövde det och någon gav mig det.Hundkurser är kul att gå på, nu var det längesen för mig visserligen, men jag var väldigt aktiv hundarnas 4 första år(eller Labradorens 4 först och mopsens 2 första;)

 14. När jag gick med mina hundar på hundkurs så kände jag att det var JAG som behövde lära mig. Om jag inte kan så kan jag ju inte förmedla rätt saker till hunden …
  Gomorron 🙂

  • Så är det nog nästan jämt. Hussar och mattar behöver kurs, inte vovvarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: