Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

Lite häpen blir jag allt

Enligt Ekot får flickor bättre betyg än deras nationella provresultat visar att de borde få. Jag förstår inte riktigt varifrån den stora häpnaden över att betyg kan vara orättvisa kommer. Varför skulle just lärare vara objektiva och rättvisa?

10 kommentarer

 1. Annika

  Vi är väl påverkade av positivismens innebörd om att det finns någon slags objektiv sanning bakom allt, vilket inte jag tror. Styrdokument med mål och kriterier i all ära, men att mäta människor med objektiva metoder går inte. Det är ett subjektivt omdöme, med hjälp av mätbara resultat såsom prov till exempel. Sen är det inte bara nationella proven som bestämmer betygen. Flickorna kanske i högre grad har gjort det jobb som krävs för ett högre betyg. Och flickorna har lättare anpassat sig till systemet. Men efter skolan visar det sig ändå att det lönar sig ekonomiskt att vara kille.

 2. När yngsta dottern läste juridik i Lund på 90-talet var hon och tre flickkompisar ”bäst” i gruppen men la ner väldigt mycket jobb också. Killarna slappade och tog sig igenom kurserna precis godkända. När de pratade om det sa killarna att va sjutton … ni kan jobba hur mycket ni vill. Sen blir det i alla fall vi som får de bästa jobben … och menade delägarskap i de STORA advokatbyråerna.

  Så var det faktiskt då … nu kanske det är annorlunda. Min dotter jobbar statligt (åklagare) och behövde inte slåss med grabbarna ändå. Och man lär för livet … vilket mer och mer kommer bort nu när allt är ”marknadsanpassat” (det här sista var en parentes)

  Kram!

 3. Nationella proven är bara en del i bedömningen vilket är väldigt viktigt att komma ihåg. Många flickor är otroligt ambitiösa och gör ett hästjobb så Skatans erfarenhet från dottern kan jag känna igen redan på grundskolan…

 4. Med fjäsk kan man komma långt 😀

 5. Rättvist borde det va för alla!

 6. Instämmer i vad Huskatt skriver. Konstigt ändå med tanke på hur samhället ser ut, menar det är ju mest karlar som styr.

  BS Det är så mycket larm om barn som äter dålig mat, det är inte deras fel att de blir feta men ändå undernärda. Skrämmande !
  När jag är själv äter jag sallad eller thaimat.

  Kram

 7. Nej, det där med betygsättningen är väldigt subjektivt!

 8. Finns det kanske fler manliga en kvinnliga lärare i kåren….

 9. Jag har aldrig förstått de som förespråkar betyg som ett bra mätinstrument för kunskap. Betyget säger sällan något om hur mycket du kan utan mer om hur mycket lärarna tycker om dig.

 10. Jag är lite förvånad över det här resultatet. Men kanske är det så att tjejerna visar mer av sina kunskaper på lektionstid och genom att vara mer närvarande och plikttrogna. Som Björklund påpekar så handlar ju betyg inte bara om vad som presterats på nationella prov, utan också vad som kommer fram på lektionstid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: