Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

Ingen panik, det är bara det att allt är livsfarligt

Ibland känner jag att det är skönt att man gått ur produktion. Här sitter vi maken och jag i gungstolen och väntar på barnbarn (eller hur det var med det). Jag surfar runt lite medan jag gruvar mig för vad jag ska göra idag och i väntan på att nattgästen ska vakna. Då läser jag lite tidningar och hamnar hos Expressen och minsann kan man inte få lite ångest trots att det inte är aktuellt. Är det då bara jag som liksom sover när jag sover? Är det bara jag som inte medvetet styr på vilken sida jag ligger? Jag misstänker på min och mitt täckes placering när jag vaknar, att jag sover lite hipp som happ. Än si och än så.

Vad ska då den stackars blivande mamman göra? Specialsy pyjamas med tennisbollar i för att undvika att sova fel? Låta bli att sova och vara vaken med ångest i stället? Ibland tycker jag att det borde vara helt förbjudet att publicera dessa forskningsrön i annat än den mest svårlästa och übertrista forskningstidskrift. Inte behöver blivande mammor mer saker att oroa sig för. Framförallt behöver de inte oroa sig extra för sådant som kan bero på dem men som är rätt svåra att påverka.

Jag minns min första graviditet och de tidiga åren med barn som en ständig oro för allt farligt. Man skulle äta det men absolut inte det. Rekommendationer som gjorde att man hade lätt kattskräck och dessutom inte tordes äta det extremt goda italienska julgodis man fått av en snäll moster för att man ammade. Jag minns en arbetskamrat som på allvar hade ett nervöst anfall för att hon råkat tugga i sig en punchpralin fast hon var gravid, hur mycket alkohol kunde det finnas i en sådan? Jag minns mamman jag mötte på BVC som med sitt spädbarn på armen gav uttryck för sin rädsla för att den lille gossen skulle råka illa ut när han gjorde lumpen, så sent på året som han var född. Jag kan säga att när det var dags för honom att rycka in hade den allmänna värnplikten blivit ptjaaa, inte så allmän.

Som sagt. För mig är det inte så aktuellt längre men jösses. Kan det inte få räcka med att blivande och nyblivna mammor oroar sig för allt redan. Måste det späs på extra?

9 kommentarer

 1. Stackars blivande mammor!!!

  Låt vara att det nog ligger något i det där om jag söker i minnet efter blodets väg genom kärlen, men vad fan hjälper det att skriva om detta i Expressen? Ska den kvinna vars barn dött sent i graviditeten ha ångest över sin sovställning? Herreguuuud…

  Sv. Och Herreguuuud på dig som menar att jag ev ska överväga att inte kasta fiskkonserver omkring mig! 😉

 2. Kan bara hålla med! Varför spä på med en ofta överdriven och totalt obefogad oro!

 3. Man oroar sig tillräckligt när man fått barn, inte behöver man nåt’ extra att oroa sig för

 4. Oro är inte farlig.

  • Hur menar du?

 5. Oj vilket bra inlägg! På sätt och vis knyter det ju samman med det jag bloggade om idag (precis som du kommenterade). Fast. Det finns ju grader i helvetet. Sovställning under graviditet hamnar mycket långt ner på termometern, men handlar det om miljögifter och t ex hormonrubbande plastmaterial, då har det blivit rätt mycket varmare tycker jag.

  • Visst gör det det samtidigt som jag trots allt tror att det i det balanserade finns lite utrymme för det som inte är 110% bra. Där jag dessutom vet att det som var jättefarligt när jag hade småbarn kan vara helt ok idag och nya saker som t ex charkuterier verkar vara livsfarligt för gravida nu men inte då.

 6. Och det är olika i olika länder också. Dottern fick sitt äldsta barn i Tyskland och hade mycket kvalificerad mödravård. Rätt olika råd och riktlinjer än här.

 7. Jag förstår inte riktigt varför det ska vara farligt förstås att ligga på rygg. Sen kan man alltid i såna här sammanhang fundera över vad som är hönan och vad som är ägget.

  Läste för ett tag sen att folk som tittar på teve dör tidigare. Alltså ska man bli rädd för att titta på teve. Sanningen är väl helt enkelt att folk som är allvarligt sjuka tittar mer på teve och har större risk att dö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: