Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

Uppdrag Granskning

I lokalbladet hemma har man gjort en uppföljning på en historia som jag mycket väl minns. Det var verkligen en folkstorm. Politikern som berättar var en så hatad man. Han var verkligen ingen som smidigt kunde föra sig i TV. Han kanske inte var någon som var så smidig överhuvudtaget. Däremot minns jag att han var rak och ärlig och aldrig backade för det som var rätt eller för ett demokratiskt fattat beslut. Ofta skickades han ut på de obehagliga uppdragen, för att ge grupper besked de inte ville ha.

När Humlan började i ettan var det så. Ärligt talat minns jag liksom inte exakt hur det var men det var något med åldersintegrering vi var upprörda för.

Historien som jag länkade till minns jag så innerligt väl eftersom man tog heder och ära av denne politiker. Han var liksom riksskurk. Närmast Hin Håle själv som smög runt på BB och stal barn från kärleksfulla mammor. Att han av sekretess inget kunde säga om resten av historien gjorde honom till en lätt måltavla för vilken journalist det nu var som malde ner hans anseende.

Efter den där historien har jag aldrig mer kunnat uppröras på det sättet av alla dessa granskningsprogram. Klart att makthavare ska granskas, det är inte det jag säger men när man ser hur det ena veckan ska malas ner en socialförvaltning som omhändertagit i onödan och nästa vecka en som inte brytt sig om ett barn i nöd, tänker jag att det kan nog finnas en hel del som jag inte får veta. Det kan nog finnas en hel del som jag inte ska få veta om sekretessen fungerar som den ska. Det kan vara många delar på ett järnspett.

I veckan har Uppdrag Granskning med samma metoder försökt göra mos av Pär Johansson och ”Glada Hudikteatern”. Jag tänker så här jag. Kanske ska man vara tjänstledig och inte få kommunal lön om man föreläser för det egna företaget. Ingen bör attestera sina fakturor själv och det är viktigt att vara noggrann med kommunala pengar. Kanske är det så att de utvecklingsstörda ska ha högre ersättning men någonstans måste det väl gå en gräns för hur mycket man kan arbeta och ändå ha pensionen kvar på sikt. I vilket läge hamnar de om de då skulle vara hänvisade till den vanliga arbetsmarknaden? Det kan finnas fler sidor på det järnspettet också.

Kanske är det ett ”förgulligande” av utvecklingsstörda, både ”En annan del av Köping” och teatern från Hudiksvall. Det kan det vara men samtidigt är det svårt att nå ut och förbättra villkoren för den här gruppen om inte fler känner att det handlar om individer, olika som du och jag, med olika intressen, personligheter och viljor. Ibland, hemska tanke uppkommen ur ett antal år av jobbande i branschen i min ungdom, tänker jag att det faktiskt fanns anhöriga som var väl pigga på att hitta sätt att spara/tjäna en slant på den utvecklingsstörde. Kan det spela in?

Jag minns en karl som bott hemma i femtio år. Mamman hade hans pension och till det en handikappersättning. När han kom till oss för avlastning var hans kläder så tunnslitna att man såg igenom. Den ilska det väckte att vi köpte mjukisbyxor och tröjor (som han kunde ta på sig själv), nya kalsonger och nya strumpor som man inte såg tårna genom väckte, ont blod för det var då så onödigt.

Saker är så sällan svarta eller vita. Där kan finnas så många intressen av att framställa saker i bättre eller sämre dager än vad de är. Den dagen Janne Josefsson själv hårdgranskas av ett program i stil med hans eget då ska jag knäppa på tv:n. Till dess tror jag att det ska få vara i fortsättningen.

Tack Tomtan, som påminde mig!

15 kommentarer

 1. Ibland tycker jag tidningar är lite väl vinklade. Det är bättre att de ger båda sidor av storyn och så får man själv välja vilken sida man ställer sig på.

 2. Kommer inte ihåg den där händelsen själv…. Konstigt för på den tiden hade jag tidningen… Men som sagt…. Allt är inte svart och vitt och de verkar ju som om den här historien slutade ”lyckligt”….

 3. Jättebra skrivet……..du har inte funderat på politiker……

 4. så klok som du är alltså……

 5. irrhönan

  Applåd!!!

  Jag gav upp såna där program för länge sen. Det känns som om det är TV för journalistens skull, inte för att ”folket” ska få veta sanningen.
  För ”sanningen” – den ser olika ut från person till person – och framför allt ser den olik ut när den hamnar i TV.

 6. Bra sagt! Kanske är det du som borde vara politiker. Med ditt sunda förnuft!

 7. Gillar Janne där….så många som försökt ta efter honom utan att lyckas..hehe..japp…men visst kan man undra ibland 😉

  Ha de gött…

 8. Ibland är han för mycket.

 9. Som de säger, kanske borde du vara politiker med ditt sunda förnuft och kloka ord! Men…finns det några såna politiker undrar jag då?

 10. Vi var hemma hos goda vänner i går kväll och frun i huset var i veckan som gick på utbildning i Jönköping och en av föreläsarna var ovan nämnde Pär Johansson.
  Han hade gjort stor succé och hade förklarat punkt för punkt hur det egentligen stod till. Det som man glömde i uppdrag granskning.
  Jag var ju inte där, men kvinnan ifråga brukar inte fara ovarsamt fram med sanningen.

 11. Gun

  Bra inlägg, jag håller med dig.

 12. Men vad bra att få se i klartext som här hur fel det kan bli med alla dessa ”gransknings”-program och vilken fruktansvärd skada de kan göra. För det mesta får de ju stå oemotsagda…

  Bra skrivet!

  Kram!

 13. Jag såg en del av det där programmet och tyckte att det var pinsamt dåligt. Josefsson borde ha vett att backa när han märker att skandalen inte ens är född. Men ofta är granskningsprogrammen bra och kan göra nytta.

  När folk runtomkring mig förfasas över än det ena, än det andra, brukar jag tänka på att det oftast finns något mer bakom som av olika skäl inte kan dras ut i ljuset.

  Bra skrivet.

 14. Jag såg inte programmet. Sedan länge vägrar jag att se Janne Josefssons program. De är så lumpna och vinklade. Han bortser medvetet från fakta som ´skulle kunna ge annan bild än den han vill ha fram, en bild som ofta går ut på att medialt avrätta en person. Hoppas som Du att han blir utsatt för granskning själv. Då ska jag kolla.

Trackbackar

 1. När Jan bli gammal « Frunatmaken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: