Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

Apport

Nu blir det ett hundinlägg igen. Vi tränar en del lydnad med hunden. En del går bra annat mindre bra om man säger så. Kanske allt går mindre bra egentligen. Skulle man jämföra med sådana som riktigt kan går nog allt mindre bra. Ivern överstiger precisionen med hästlängder.

Nu handlar inte bilden om just apportering utan bara bus. När man apporterar med hund går det i princip ut på att hunden ska sitta vid förarens sida. Föraren kastar en apportbock (ungefär en träpinne med två träklossar i ändarna). Hunden ska invänta kommandot apport och när det kommer löpa iväg och hämta apportbocken. Utan att tugga på den ska hunden ta den tillbaka till föraren och sätta sig på plats vid förarens vänstra sida. Vid kommandot släpp ska hunden släppa bocken i förarens hand.

Hur gör vi apport? Vi tar fram en apportbock. Hunden börjar studsa. Efter en del om och men kan man få honom att hejda sig en aning och sätta sig på plats. Apportbocken slängs ut. Hunden skiter i att invänta kommando, rusar i väg, tar bocken, drar ännu längre bort, tuggar upp bocken till flis och har på det hela taget en riktigt livad stund. Vi köper en ny apportbock på djuraffären.

Vi har tagit om det från början ett antal gånger. Tränat på att bara hålla och släppa bocken. Sitta plats och få den utlagd. Ha hunden i lina så att han inte kan dra. Ha bocken i lina så att han inte får med sig den. Men för det allra mesta slutar hela äventyret med en apport som mest ser ut som biobränsle. Han är en effektiv flistugg.

Apportpinnarna för spåret är en decimeter långa och kanske 1,5X1,5 cm i grovlek. De har spårläggaren hållit i handen när han gått ut ett spår och släpper här och där under spårets gång. Lite som orienteringskontroller funkar dessa. Man kan naturligtvis använda vad som helst eftersom det bara ska vara ett föremål som hunden kan känna att spårläggaren hållit i. Det kan vara en med en köttbulle i, en leksak, en handske eller så. Fördelen med träpinnarna är förutom att det är sådana märkta med tävlingstillfälles information som används på tävlingar men också att det är billigt att handla ett antal meter på brädgården och såga upp. En annan icke oväsentlig fördel är också att skulle man inte hitta den kan man ju inte tycka att en liten träpinne extra i skogen är någon värre nedskräpning. Även om vi håller till mitt ute i ingenstans vill vi liksom inte skräpa ner med bollar, pipgrisar eller plastburkar.

Det märkliga är att spårets apportpinnar tar vovven mjukt och fint. Knappt ett tandmärke. Han bara lyfter upp dem och ger dem till föraren. Sätter sig sansad och lugn och väntar på sin levergodisbit och på att pinnen åker i fickan. Han beter sig alltså precis som han ska och ingen skulle tro att de ser framför sig en levande flistugg.

Vi har en bit kvar när det gäller lydnadsplanens apportering kan man säga men vi har ju rätt kul medan vi försöker. Sist bröt Humlan och jag fullständigt ihop av skratt inför våra egna klantigheter och hundens uppsyn när han smitit. Där låg han lagom långt bort med sitt byte och närmast fnissade åt oss. Det är skillnad på olika.

Annonser

4 kommentarer

  1. Kan ibland sakna att ha en hund!
    Lycka till! 🙂

  2. Hahaha!! Tycker det låter härligt befriande att ivern, glädjen och entusiasmen ibland överstiger precisionen och resultatet. Tror nog att ni har rätt hyfsad lydnad på voffsingen trots allt..;-)

  3. HahahaHAAAA! Förlåt om jag skrattar, men dels skriver du så roligt, och dessutom kan jag se flistuggen framför mig. Det är för att du skriver så BRA dessutom 😀

  4. Levande flistugg var väldigt bra uttryckt. Roligt att läsa om Era vedermödor i dressyrbranschen. Ni har allt fått god ordning på jycken och dessutom fått en glad hund tror jag. Hundar är väldigt förtjusta i att få små uppdrag att utföra. Det stimulerar inte bara fysiskt att springa omkring och apportera exempelvis, det tränar hjärnan och tankförmågan också, så efter ett pass brukar det bli mycket soving.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: