Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

IRL-livet

Tycker ni att jag är tyst? Så kan det nog vara. Julen hos Humlan och R med Lilleman med och de bägge sötdjuren var för mysigt för att datorn skulle komma upp för så mycket uppdateringar.

Stora julilskan som jag också drabbats av som inte alls har med dem jag firade julen med sitter som en tagg. Jag är ledsen, sårad, förbannad och jag vet inte vad. När man försökt och försökt göra bra och man ändå får ett ”vi skiter väl i dig” rakt i nyllet är det liksom svårt att släppa. Man klarar det en gång. Man klarar det två gånger. Man klarar en j-fla massa, en j-fla massa gånger men när det runnit över är det mer som en överkokande mjölkkastrull. Det svämmar över alla bräddar. Det klistrar fast på spisen, det bränner sig in och det liksom hamnar en skvätt på diskbänken och golvet också innan det hejdar sig, om ni hänger med i mitt bildspråk. Det har inte hejdat sig och jag vet rakt inte vad jag ska göra åt det.

Under tiden läser jag julklappsböcker IRL och på ipad. Just nu håller jag på med Elise Ottesen-Jensen-biografin. Till det kommer att fantastiske snickaren varit förbi och det börjar dra ihop sig till nytt kök. Alla som har nåt smart de vill tipsa om är varmt välkomna. På ett sätt blir det inte så mycket storfix av det. Spisen kommer att stå kvar där den står. Diskhon kommer också att få vara av samma sort och på samma ställe. När det gäller kök är jag med för oöm diskbänksplåt än inoljat ädelträ om man säger så. När det verkliga livets mjölkkastruller kokar över vill jag gärna kunna ställa dem ifrån mig utan att det till det eländet tillkommer brännmärken i dyr skiva. När det kommer till luckor tror jag banne mig att jag vill ha helsläta och lackade. Ju mindre ställen där det samlas fetdamm dess bättre. Fullhöjd på skåpen och inget snyggt med bara hyllor eller små finurliga krokar att hänga muggar i. Är man så lite för att städa och diska som jag måste man göra det lätt för sig. In i skåp med allt.

Men annat, sockelskåp? Har någon det? är det bra? Nåt finurligt i inredningsväg som löst ert problem med alla sopsorteringens fraktioner? Berätta för tanten! Djupare lådor eller dra ut skafferi? Såna saker vill jag höra om om ni inte är fullt upptagna med att tycka synd om mig för att jag är arg och ledsen.

Annonser

29 kommentarer

 1. Oj då! Inte roligt om man försöker göra trevligt och så blir man bemött med sånt. Tråkigt att du behöver stå ut med sånt.

  Håller med dig om skåpluckor, dom ska vara släta och lätta att torka av.

 2. Först en stor kram til dig!

  Sockelskåp har jag inte, tycker det verkar smart men jag hade nog glömt att jag hade dem och sprungit och letat efter sakerna som låg där…hahaha.
  Däremot tycker jag att det är mycket smartare att ha lådor i stället för skåp, du ser allting mycket bättre när du öppnar en låda !
  Ha en bra dag!

 3. polyvalentina

  Du får träna på att skita i deras beteende. Jag försöker också träna på det men lyckas sådär. Man blir förbannad på sig själv att man lägger energi och kraft på folk som inte går att ändra och det är dumt. Det kanske rör upp för mycket för alla inklusive dig själv om du säger det direkt till berörda personer.

  Sockelskåp vet jag inte vad det är, men utdragbara rymliga lådor istället för vaniga luckor är toppen! Alla grytor i en stoor låda, sopsortering under diskbänken med utdragbar låda med sex olika hinkar för diverse avfall, inredning från Marbodal. Sen har vi en stor låda för bröd också. Dämpning ska det va.

  • Frågan är ju då i vilket läge man också får säga att nu är det nog. Nu skiter jag i er också. Nu har jag försökt klart.

 4. Ja… ilska är inget kul…. så att säga. Besvikelse är USCH…så en stor kram till dig absolut.

  Kök… ja.. jag delar dina uppfattningar om detta. Vi bytte för ett tag sedan och har släta luckor, mörkröd ek… och svarta bänskivor… sen skulle jag vilja ha sånt där utdragbart skafferi, men har det inte…. men det verkar bra!

  Hoppas du hittar rätt i djungeln men också att du kan kasta av dej ilskan. Kram igen

 5. Här kommer en julekram!
  Kök? Ja du, gå på känsla, det brukar bli bäst 🙂

 6. TT

  Dra-ut-skafferi ska jag definitivt ha, vilken översyn! Stora lådor och element i sockeln som herr Timell gjorde så man får varmt om foten när man diskar också.
  Vill inte heller ha öppna hyllor eller för mycket lullull på luckorna, jag är som dej… finns roligare saker att göra än att städa kök hela tiden.

  Angående din ilska… jag har varit ihop med den här mannen i 12 år och det har varit en hel del skit genom åren från en del av hans barn… ibland har man bara velat ge upp… t ex när bara pappan blir bjuden på konfirmation men farbroder med respektive blir bjuden när fabrodern inte hade någon respektive.
  I år fick jag för första gången julklapp!

 7. Jag försöker numera hålla en del människor ”från mig mentalt” även om jag av olika anledningar måste träffa på dem i olika sammanhang. Usch, det är inte lätt …. Kramar till dig!

  Sv: Håller med dig att det är svårt att fota djur. Av 20 foton blev det ett där hon av en lycklig slump vände nosen framåt.

 8. Vatten kokar vid 100 grader, mjölk kokar när man vänder ryggen till…. Kan tänka mig din frustration vännen!
  Vad det gäller köket, tycker jag som du. Lätt att hålla rent, praktiskt men det gör ju inget om det är snyggt också! Vaför ändra på något som funkar bra? Plänboken brukar ju vara inblandad med när valet ska göras 😉

  Lycka till och stor kram!

 9. jag har också skåp man stänger för, är inte sådan som vill visa vad som finns inuti 🙂
  jag har kaklade bänkskivor, det är också praktiskt
  kramar

 10. Tråkigt att du känner att du blivit dåligt behandlad.
  Jag har ganska så exakt noll erfarenhet av köksrenovering så jag får passa där.

 11. Okej, skriver inget tycka synd om men du vet vad jag tycker ändå ❤

  Kök:
  – Lådor istället för skåp nederst, överlägset bäst – även under vasken, det finns bra lådor med sopsortering som är grymt mycket bättre än skåplösningar!
  – Dämpning på lådor och luckor måste du ha!
  – Sockellådor är smart för all typ av förvaring (vi har plastpåsar och betalda räkningar i våra)
  – En lite större vask istället för två små är smidigt, även om ni handdiskar mycket. För stor ska den inte vara dock för då tar den onödig plats 🙂
  – Integrerad lucka på diskmaskin är snyggt
  – Arbetsytor är bra att ha i arbetsvänliga material: vi har hälften diskbänk (totalt omodernt säkert!) och laminatskivor.
  – Utdragbart skafferi är ruggit lyxigt!
  – Tänk på att göra en bra "plan" på köket, dvs inte för långt mellan ugn, spis och kyl/frys t ex. Även om sakerna ska vara kvar där de är idag går det kanske att justera några dm åt ena eller andra hållet för att göra det smidigt?

  Massa massa peppiga hälsningar!!

 12. jag har ett STORT hörnskåp, över ingen glas inte, perfekt där får ALLT plats bara trycka in och gömma, burkar och annat skräp, under samma hörn är det gallerhyllor som man drar ut, där får det oxå plats en massa, sv: JO jag vet och i vanliga fall gör hon det, städar alltså, men flickan har praktik och storasyster som hon brukar göra allt tillsammans med är i Japan och jag ledig, så då ställer man upp, hon kommer ikväll då hjälps vi åt med sista fixet….

 13. Det ena utesluter ju inte det andra. För jag tycker synd om dig, det gör jag. Fräs ifrån skulle jag rekommendera där. Ingen idé att bunkra upp å må dåligt, ute med det bara, på vinst och förlust!!!
  Vad gäller köket så har vi exakt samma åsikter, å vi har ett gammalt kök som inte ska bytan förrän nästa år då stamrenovering sker. Så jag vet inte ens vad ett sockel skåp är.
  Utdragbara lådor är väl bra om man är kort. Jag menar vem har så långa armar att nå längst in i ett skafferi.

  • Det ska nog heta sockellåda vid närmare eftertanke. Att utnyttja alla socklar till förvaring i stället för att ha luft där. Lite djupt att böja sig blir det ju och jag undrar om det kan tänkas damma fast eller så.

 14. Vad tråkigt med julilskan… Hoppas den ger sig av fort nu då.

  När det kommer till kökstips säger jag bara en sak:
  Se till att det finns plats för diskmaskin! Det glömde jag när dom byggde vårt kök, och det ångrar jag STORT nu!
  🙂

  • Självklart ska här vara diskmaskin.

 15. Mmmm.

  Om vi säger så här: en kastrull som kokat över mjölk ordentligt en gång, den är sedan bränd för tid och evighet.

  Angående kök så verkar du ju redan ha tänkt bra. Du vet ju hur vårt kök ser ut, det bästa med det är gå-in-i-skafferiet (inte så lätt att trolla fram om inte ytan finns), det sämsta (bortsett från att köket ser ut som det gör och behöver bytas ut, (Humla kan få köpa kaklet! :)) är bristande belysning. Tänk lampor av alla de slag!

  • Belysning kan vi medelåldringar aldrig få för mycket av.

 16. Jag är helt fel person att fråga om sockelskåp. Sockertopp vet jag vad det är i både bildlig och bokstavlig mening, men i vilket fall hoppas jag att du får ett riktigt bra nytt år

 17. Jag fick kämpa för min långa härliga rostfrittstål diskbänk när vi renoverade köket. Den ska bort sa designern. Never sa jag.

 18. Nu är jag ikappläst. Kan inget om kök mer än hålla med dig om att som du vill ha det, vill jag också. Nu har jag många lister och skrymslen att gnugga rena, men det har jag inte valt själv.
  Trist att behöva känna som du gör, tids nog blir det säkert bättre, men medan det pågår är det pest.
  Vad är det för sorts katt= Sphinx? Rex? Eller vad?
  Ha det så bra du kan och snart har vi förhoppningsvis ett Gott Nytt År framför oss.

  • Det är en Devon Rex.

 19. Så här tänker jag när jag läser ditt inlägg: Det är inte DU som äger problemet utan de som inte ser vad du gjort för att jämka, Bär inte andras problematik så länge du vet att du handlat rätt och gjort vad du kunnat. Lämna över problemet till den adress där den hör hemma!
  Kramar

 20. Rejäla handtag så att man inte kommer åt luckorna med fingrarna om man har brått och är lite kletig. Jag har IKEA:s utdragsskafferi men dörren skevade efter ett tag och jag fick bråka med dem för att få den utbytt. Hörnskåp är bra man får plats med massor. Jag har uttdragsslådor på alla underskåp och det är jätteskönt att slippa ligga på golvet och kräla när man ska ha tag på saker. Rostfritt eller sten som bänkskiva…..ångrar att jag tog laminat. Men det är det enda jag ångrar….

 21. Gun

  Trist att bli illa behandlad, fattar inte hur man kan göra så, du förtjänar inte sån skit.

  Jag aldrig renoverat kök på riktigt, men jag skulle också föredra släta blanka luckor. Jag är en sån där tråkmåns som gillar vitt. Jag tycker det är snyggt, och jag tröttnar aldrig på det så som jag gör med andra färger. Öppna hyllor är jättesnyggt, men opraktiskt. Men lite opraktiskt kan det få vara för mig, om jag gillar det tillräckligt mycket.

 22. Skittrist med såna julupplevelser som Du beskriver!
  Angående kök så är Du helt på samma linje som jag; släta luckoer, fullhöjd på skåpen, stor diskbänk, inga öppna hyllor. Jag skulle gärna velat ha ett skafferiskåp som går att dra ut så man ser vad som gömmer sig längst in. Jag skulle också gärna haft stora utdragslådor istället för skåp till diverse kastruller och annat. Det är lättare att hitta dem liksom uppifrån, utdragna. Spis har jag ingen aning om egentligen, vi har sån där glashäll. Den är lätt att hålla ren men det är marigt att anpassa värmen på den. Sen hade jag gärna haft dubbla kyl och frys med kylskåp upptill på båda och frys nertill på båda. Det har goda vänner till oss och det är himla praktiskt. Många vägguttag är bra, fördelade väl och man kan få dem in under bänken, liksom på en grej som man kan gömma nere under ett lock, så de kommer upp ur bänkskiva. Nästa gång vi gör eget kök så får det bli någon sorts halva väggskåp som går ner på köksbänken där man kan gömma alla apparater som finns i köket; vattenkokare, kaffekokare, espressomaskin osv. Tja , det var lite av mina tankar. Vi håller ju ofta på med kök så det är ständigt aktuellt, nu bygger vi 4;e huset 😉

  Gott Nytt År!

  Om julen blev trist så kan nyår bara bli bättre!

  • Glashäll med induktion, ja: ett måste!

 23. Försökte kommentera detta via ippe. Måste ha en massa ord som skulle skrivas in och då tröttnade jag inkl ippe. Kommer inte ihåg hur jag tänkte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: