Frunatmaken's Blog

joorå så att men – näe berätta

Nu gör jag kväll

Det får bli ännu mer hemlängtan. Det nåt med våren som får mig att längta hem.

11 kommentarer

 1. tomtofullt

  Hemlängtan kan vara himla jobbigt emellanåt….
  Ooops, det första klippet var ju väldigt vackert, men viiiilken dialekt! Grabbarna var klämmiga och sjön ju ”på Svenska” 😉

  Kram
  Gökboet

  • tomtofullt

   SJÖNG, skulle det ju stå!

  • Euskefeurat är från Norrbotten, inte mina trakter men jag gillar både dem och konstaterandet att man har ett ställe dit man kommer när man kommer hem.

   Den första sången är på jamska (jämtländska), mitt hemlands vilda tungomål. Ett språk som jag förstår ganska bra men aldrig egentligen lärt mig prata, stadsunge som jag är. Trots det finns det ord och uttryck som jag bara har på jamska och inte på svenska. Det där stället ovanför en ladugård där hö förvaras är ett sånt. Jag kan liksom inte säga loft eller lagårdsbotten, för mig är det ett fjös och ovanför det har man höet på gälln. Ska man upp på gälln är det lämpligt att ta gällbrua.

   Ni svenskar må ha en trapp upp till huset, där kanske ni sätter ut en kruka eller en kvast. Det ställer jag på bron. Här där jag bor nu är de så tossiga att de säger täkt om om lägdorna och kallar en frosk för en kloss. Tokigt! 😉

   • Det är förresten fullt möjligt att ni läsare skulle kunna få för er att frosk heter groda men det begriper ni säkert själva att det ju blir alldeles tossigt. 😉

 2. Morn. Det är nu nu det märks att Sverige är ett avlångt land med många ”tungomål” Kram

 3. Jag minns att jag bloggade om hur jag satt på bron om mornarna och drack kaffe och tog en cigg och fick frågan från polaren som fick följa med sommaren efter ”var är bron?”
  Jag förstod inget, vi satt ju på bron???

 4. Åh! Jag älskar Euskefeurat 🙂

 5. Det förstår jag till fullo … att du längtar hem till Jämtland. Jag förstår det ännu bättre se´n jag varit hos Skogsnuvan … Ett fantastiskt landskap men så bortglömt av politikerna. Det är inte klokt.

  Kram!

  • Ett vackert landskap och framför allt är det dit jag kommer när jag kommer hem. Så kan jag hitta vackert nästan överallt men det är inte mitt hemma.

 6. polyvalentina

  Kloss är väl lika kul ord som frosk men täkt? Lägda kan vi bestämma att det heter.

  • Inte ska vi väl behöva bestämma det. Det heter ju så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: